Kalapüük Ahja ja Võhandu jõel

Sel aastal taaselustasin oma kalapüüdmiskire.

Esmalt käisin Ahja jõel Kiidjärve kandis. Tulemusega olin ülirahul. Mu väikest voblerit tonksas kogu aeg keegi ja võtud kestsid pimedani välja. Kasutasin aeglase kerimise ja ridva otsaga jõnksutamise taktikat. Salmo naturaalse värvusega bullheadi väike vobler toimis igati edukalt. See on mu lemmiklant.

Kõik kalad lasin vette tagasi.

Paar päeva hiljem käisin Ahja jõe Aarna oru lõigul. Küttisin elu esimest jõeforelli. Olukord oli aga hoopis teine kui Kiidjärve kandis. Metsa vahel oli viskekohti vähe ning heita sai puude vahel peamiselt ainult lähedale. Mu väike lemmik bullhead vobler ei hakanud kiires voolus korralikult siputama, pealegi jäi see liialt pinnale. Võtsin samasuguse suurema uppuva ja lant laskus õigesse sügavusse. Hoolimata nappidest püügikohtadest ja lärmakast ragistamiset nägin palju väikseid jõeforelle, kes ujusid kui raketid heinte ja roigaste vahel. Peale mõningaid võtte lõpuks õnn naeratas ja sain ühe alamõõdulise kätte. 
Sain teada, et enne kala kätte võtmist tuleb käsi märjaks teha. Selleks et kala limakihti vähem kahjustada ning temperatuurišokki vähendada. Selle nõuande sain Quick Releasi videotest.

Alamõõduline - vette tagasi

Selline jõe ääres nõgese tallamine ning võsas ragistamine mulle kuidagi istus. Samuti kaladele sobilike paikade otsimine ning täppisheidete tegemine kergete lantidega. Võrreldes kummipaadil järvel püüdmisega on see tegevus kuidagi nõudlikum ja rohkem pühendust ning tunnetust nõudev.

Võhandul võttis kehvasti. Esimesel õhtul ei saanud metsas võsa vahel midagi. Järgmisel hommikul kammisin allavoolu lõigul heinamaa äärset lõiku. Taktika täpselt sama, nagu Ahjal. Sain väikseid turbi.

Seejärel jõudsin vana veskikohani, kus sügavalt sain kaks ahvenat. Üks neist oli vast 500 grammine.



Lõpetuseks käisin Saesaare sissevoolul, seal kus jõgi muutub paisjärveks. Testisin Rapala Countdowni eri sügavustelt püügi tehnikaid. Oma pehme 7-21g ridvaga selline jõnksutamine ei tundunud kuigi efektiivne olevat. Siiski sain nii ühe ahvena kätte.  Ülejäänud peibutasin taas väikse bullhead vobleri otsa. Imekombel ei kaotanud sealsetesse roigastesse ühtegi lanti. Ohtlik kant ses suhtes.


Järgmisel korral testin konnaga püüdmise lahendust. Näis, kuidas võtab....

Kommentaarid