Nõmme seeriajooksu I etapp – mehed 5000 m


Päike, kerge tuul, pluss kuusteist. Nõmme staadion, publik ning jooksjad on valmis eelseisvaks vaatemänguks. Missuguseks kujuneb Balti matši katsevõistluseks peetav jooks? Milleks on nüüdseks võimeline Viljar Vallimäe? Milleks on võimeline sel aastal Taivo Püi või milleks on üleüldse võimeline Sergei Tserepannikov? Jälgime mängu.

Enne starti kohtan Taivot ning küsin, kuidas vorm on ka. Tuleb välja, et ega see hea ole. Jutt veereb minu tegemistele, üleüldse koolile, tööle, jooksmisele ning pere-elule ja selle kõige tagajärgedele. Kokkuvõtteks tekib mõtlik paus. "Kiire jooks tuleb, üritan poistega kaasa minna, niipalju kui jaksan."

Start. Tserepannikov võtab ohjad enda kätte, Vallimäe ning Püi haagivad sappa. Viieteistmeheline rodu venib hetkega pikaks ning saja meetri pärast on esikolmik oma teed minemas. Seega, tänane võitlus käibki ainult kolme eelpool mainitud mehe vahel. Kes-keda? Kes-mida?

400m. „Sörkiv samm, kuuskümmend seitse, väga hästi“ hõikab Stamina treener. Meeste jooksusamm on tõepoolest värske, lahtine ning ühesugune.

Teine ring. „Kaks kaheksateist, täpselt graafikus!“ hõigatakse taas, „kukkusid pisut!“ Seis püsib sama, jooksjad passivad distantsi kulgemist.

Järgmine ring on Tserepannikov ikka muutumatult ees, meeste näoilmed ei peegelda midagi, kuid see-eest on mehed hingeldama hakanud. „Kuuskümmend üheksa ring!“

1600m. „Seitsekümmend ring“, „väga hea“ hõigatakse siit-sealt ning jõutakse järeldusele, et 14.23 oleks liiga utoopiline, 14.30 oleks hea küll. Seis püsib sama, kuid meeste sammus tekivad omad eripärad: Tserepannikov ja Püi liiguvad mõnusalt sujuvalt, Vallimäe aga kangestub õlgadest. Sellise puise õlatööga Vallimäe ongi aga Vallimäe.

Kaks kilomeetrit joostud. „Sergo, hoia kanna peale, viis nelikümmend üheksa!“ Selles samas kurvis aga läheb Vallimäe juhtima. Kas tempo tõuseb? Tundub, et tõuseb.

2400m. Vallimäe, Tserepannikov, Püi. „Kuus viiskümmend seitse“, „kuuskümmend üheksa, Viljar siukest tempot pead hoidma!“

2800m. Vallimäe, Tserepannikov, Püi. „Seitsekümmend!“, „Sergo hoia kanna peale!“

3200m. Pea neli ringi veel. „Seitsekümmend!“ Publiku seas valitseb Tserepannikovi toetav õhkkond ning ühtlasi võib järeldada, et kas Tserepannikov suudab Vallimäega kaasa minna? Milline on meeste vahekord, mida aga teeb Püi? Püi on harjumatult tagasihoidlik olnud. Mida see tähendab?!

3600m. Tserepannikovi näole on tõusnud ilmselge grimass. „Seitsekümmend üks! Kukub natukene!“ Meeste järjekord püsib jätkuvalt sama: Vallimäe, Tserepannikov, Püi.

Ees-sirgel aga pudeneb Tserepannikovi-Püi tandem liidrist või tõstab liider tampot. Suutmata olukorrast selget sotti saada näib aga, et Vallimäe siiski eemaldub neist. Järgmise kurvi lõpus on aga vahe püsivalt paari-kolme meetrine ning seis kisub pingeliseks. Kes suudab, kes tahab, kes ei suuda?

Üks kilomeeter minna. „Sergo tööta-tööta, samm tihedaks!“ „Seitsekümmend! Taivo, hoia-hoia!“

Sean enda sammud finiši suunas ning samal ajal näen, kui hästi, kui hea minek on Vallimäe jooksus. Tserepannikov on silmnähtavalt kokku vajunud, keha alla lasknud ning raskustes, Püi samm on hea, kuid üllatus-üllatus, ta pudeneb siiski ka Sergeist.

Viimane ring. Vallimäe juhib tsirka neljakümmne meetriga, Tserepannikov ning Püi on aga taas koos. Tagasirgel näib, et Viljar on tempot veelgi tõstnud ning ta liigub vabalt ja nauditavalt. Tserepannikov on raskustes, Püi aga samuti!

Viimane kurv, Viljar võidab ilmselgelt. Tserepannikov leiab uue hingamise, Püi samuti, kuid viimane kaotab lõpuheitluses siiski kindlalt.

1. Viljar Vallimäe 14.32,0
2. Sergei Tserepannikov 14.42,6
3. Taivo Püi 14.44,2

Pildid (Peeter Koll)

Kommentaarid

  1. Anonüümne8:33 PM

    Minu arust hea reportaaz, jooks on sama ehedalt edasi antud nagu kohapeal oma silmaga kogesin. Tasub edaspidigi proovida, midagi uut tavaliste spordiuudiste kõrvale.

    Ahto

    VastaKustuta
  2. Eks ma tahangi midagi enamat pakkuda kui numbreid. Ning vaatan, kuidas edaspidi kirjutamine arenema hakkab ka.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne9:11 PM

    Nõus eelkõnelejaga, olin küll kohal, aga siit sai peaegu sama hea emotsiooni. Tubli töö !

    VastaKustuta

Postita kommentaar