SEB Tallinna Sügisjooks - 10 km

Kord aastas, pühapäeval, on Tallinna tänavad suletud. Kesklinn on tühi, tühi autodest ning silma ei hakka ei kõpskingad, ei lakk-kingad ega tennised. On vaid botased. On jooksupäev - käes on Sügisjooksu päev.



Lõuna. Pluss neliteist. Puhub jahe, isegi külm tuul. Päike paistab, kuid tunda on sügist. Tunda on sügispäikest, õigemini sügispäikese jahedust.

Ning selles tavapäratus idüllis hakkab aset võtma melu. Ees ootab kümne kilomeeetri jooks. Kommentaatori madal hääl, sagimine, jooksusammud siin-seal, üksikud jutuajamised, järjest ning järjest enam tõsisemad pilgud. Tuhat, tuhandeid, mitmeid ja mitmeid tuhandeid jooksjaid, jalapaare, jooksumõtteid. Seda nüüd, siin, meie Tallinnas, meie kõigi silme all.



Kohal on Tiidrek, kohal on ... kõik. Kõik, kes tahavad joosta, kes tahavad võita. Ennast. Teisi. Kõiki. Õhku kerkib pinevus. Kuidas läheb? Kes Tiidrekule konkurentsi pakub? Ning millise ajaga?

Start. Meeletu, meeletu mass. Rahva-, jooksjate voog. See ei ole kohviku idüll, kus cappuccinot oodates näitad näpuga ja ütled: nii tore, et inimesed jooksmas käivad. Ei, see on mass. See on võistlejate, jooksjate mass, tohutu mass, mis nüüd Viru ringi suunas mühiseb.



Tiidrek läheb eest. Pole veel kilomeetritki joostud. Kuid ta läheb, vaikselt, rahulikult, lõdvalt ning vahe kärisebki sisse. Õigemini, keegi isegi ei ürita talle järele minna.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ukkhbQ06cJY&w=560&h=315]



Üksindus. Vahet pole kui palju ..., mitu tuhat võistlejat, mitu-mitu tuhat konkurenti su selja taga on. See ei loe. Oled vaid sina, sinu jooks ning ... kell, raskus, valu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Ogv1GCkpiCU&w=560&h=315]

Tagapool arenevad asjad omasoodu


Vaatan, kuidas tagapool edeneb, ning nendin, et ega Tiidrek neist kaugel ees olegi. Keeran enda jalgratta tagasi liidri suuna ning nendin, et vastutuules on neetult raske Tiidrekule järele sõita. Kurv siia, kurv tänna ning loobun. Keeran vanalinna, vabaduse platsi suunas.


Turistid, totaalne ümberlülitus.


"Ja nüüd, kallid spordisõbrad. Pöörake enda pilgud Harju tänavale. Kohe on tulemas liider, Tiidrek Nurme!" kostub kommentaatori kõva hääl. Torman rattaga läbi pealtvaatajate hulkade, sik-sakitades läbi finišitaguse, et Kaarli puiesteel filmida veel viimane, ideaalne filmiklipp. Selline, kus rattaga mäest alla veeredes sujuvalt viimast, mäest alla kulgevat jooksusammu peale võtta.


Kuid. "Tänase sügisjooksu kümne kilomeetri distantsi on võitnud Tiidrek Nurme!"


Neetud. Magasin maha.



 Võitja Tiidrek Nurme ja ta treener


Tulemused

Kommentaarid

  1. [...] – Spordiportaal.ee SEB Tallinna Maraton 2012 (10km, Sügisjooks) – Spordiportaal.ee SEB Tallinna Sügisjooks – 10 km – Martin [...]

    VastaKustuta
  2. Tundub äge :) Järgmine aasta osalen kindlasti! Kas seekord sai ka tasuta nänni kaasa? Nagu näiteks laevapiletid rootsi vms?

    VastaKustuta
  3. Nänni koha pealt ei oska kosta.
    Minna tasub jah kindlasti, elamus garanteeritud.

    VastaKustuta

Postita kommentaar