Lasnamäe peaproov eestikateks – EKV: M,N 1500 m

Eile peetud Eesti talvistel karikavõistlustel võisteldi 1500 meetri jooksudes. Nädala pärast toimuvate eesti meistrivõistluste eelset ning pigem kontrollvõistlust ilmestas pikk stardinimekiri ning tõsi - ka eesti jooksuparemik.

Astun lopaselt tänavalt Lasnamäe uude kergejõustikuhalli, kopsin ketsid lumest puhtaks, tõstan pea ... ja näen üsna tavapäratut vaatepilti. Inimesed sagivad sinna-tänna, jutuvadin, kommentaatori mahlane hääl. Karjatus areenilt ning aplaus. Võistlusmeeleolu haarab ka mind ruttu endasse ning trügin tribüüni kaugemasse otsa, et küünarnukkidele väheke vabamat ruumi tekitada. Juba paistab Merill Mägi, näha on Priit Ausi, Liina Tšernovi – paistab, et täna konkurentsi jagub. Võtan märkmiku välja, rüüpan viimased sõõmud latte’t ning hakkan tegema seda, mille jaoks siia tulin – kaasa elama. Et näha, milleks on võimelised jooksjad täna ning mitte ainult täna, vaid ka järgmisel nädalavahetusel – eestikatel.

Naiste jooks

Kolm minutit stardini. Pikk naisterodu istub akna all. Kes võdistab jalgu, kes ajab juttu, kes on niisama ärevil. Kõik teavad, mis ees ootab. Ning kõik teavad, et lihtne ei saa see olema.

Vi-viiuhh, vilistab peagi seesama pikajuukseline kohtunik ning kutsub neiud stardijoonele. Samal ajal teatab kommentaatori madal hääl, kes kohal on. Evelin Talts, pinge tõuseb, Diana Halla, ärevus kasvab, Liina Tšernov, Merill Mägi, veel ühed-teised, kokku kuusteist naist. Ning kõik käib mul väga ruttu, süda taob, tõenäoliselt ütleb seesama kohtunik „kohtadele“, kommentaatori „shhhh“, pinev vaikus. Ja ... kõmaki!!

Naiste rodu lendab esimesse kurvi. Positsioonide vahetus, konkurentide survestamine ning esisirgele jõudes tõuseb teiste seast esile Merill Mägi. Kohe tema järel heledajuukseline Keiti Mets ning ... kõik teised.

Viivuks rida püsib, tagasirge, esisirge, esimesed kolmsada meetrit - 58 sekundit. Ning kõige selle virr-varri seast tõuseb Liina. Liina, seesama Liina, kelle tugevust on tunda juba siia, teise korruse tribüüni tahanurka. Kuid ta ei lähe ette, ta jääb kolmandaks. Merill, Keiti, Liina, kah pildile ilmunud Evelin, teised. Seis püsib. Passivad.

500 m. 200 – 39,1 sek.

Viis ringi minna. Tagasirgel hakkab tõusma Liina. See Liina ning nii nagu ikka – võimsalt. Merill jookseb hästi, hea näha, et aja jooksul on ta enesekindlamaks saanud ning mulle näib, et edasi liikunud ja nüüd ilmselt mõeldes „ei, ei anna alla“. Kuid Liina teeb siiski seda, mida tahab – läheb mööda. Liina, Merill, Keiti, ilmselge tempovahetus ning esikolmik saab õhkõrna vahe järgmistega.

700 m. 200 – 37,9 sek.

Neli ringi minna. Evelin ei anna samuti alla. Evelin siblib oma pisikeste sammudega ning jõuab aeglaselt, kuid siiski, lähemale. Kas saab ka kätte? Tagasirge. Kurv. Esisirge ning ... jõuabki. Esinelik taas koos.

900 m. 200 – 37,1 sek.

Liina jookseb rahuliku ja pika sammuga, Merill jookseb loomulikult, Keiti vast kõige teravamalt ning Evelin, kuidas nüüd öelda - siblib. Kuid ta siblib hästi. Seis püsib. Pinge tõuseb.

Kaks ringi minna. Esinelik on teistest juba paarikümne meetriga ees. Ning seis püsib jätkuvalt: Liina, Merill, Keiti ... ning Evelin võtab kõrvale. Samal ajal eraldub eest ka Liina. Esisirge. Ringiga mahajääjad. Liina, vahe, Merill, Evelin ning tundub, et Keiti on mängust väljas. Või siiski mitte?

Viimane ring. Liinal on veel käike varuks, Liina on Liina. Vahe, kakskümmend ... ei kolmkümmend meetrit ning Merill, Evelin, Keiti. Kes-keda, kes-mida?

Tagasirge, kurv, esisirge. Liina võtab oma ning nii, nagu talle kombeks – võimsa lõpuga. Kahtlemata. Mis aga sünnib tagapool?  Evelin, vahe!, Keiti ja Merill ... kõik, finiš. Hingetõmbed, kallistused, toetused konkurentidele ning juba hetk hiljem naeratuste saatel sörkima.

Tulemused

Video

Kerge paus ning peagi – meeste jooks.

Viviiuhh! Ning seekord ootavad mehed enda tutvustamist. Tšerepannikov, Jõesoo, Kisel, Kilki, Kivistik, ühed-teised, Aus ning lõpuks ... Allar Lamp.

Aiman taas korraldust „kohtadele“, võib-olla ka „jalad joone taga“. Pinev vaikusehetk ... kõmaki!

Ja kõik algab taas...

...

Tulemused

Video

(Tänud Jan Õiglasele)

Kommentaarid